Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών ενέκρινε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο Σώμα θα συμμετάσχουν μέχρι και 10.000 εθελοντές, οι οποίοι θα προσφέρουν βοήθεια σε περιπτώσεις μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι εθελοντές, που θα δραστηριοποιούνται μόνο εκτός ΕΕ θα μεταβαίνουν στον τόπο της τραγωδίας για να παράσχουν κάθε είδους βοήθεια, συμπεριλαμβανόμενης της ανοικοδόμησης και της κατάρτισης.
Η εισηγήτρια, Γαλλίδα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Μισέλ Στριφλέρ, έδωσε απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με τη δημιουργία του Σώματος.
Πώς θα επιλεγούν οι εθελοντές; Ποιος μπορεί να κάνει αίτηση;
Θα επιλεγούν με βάση το ψυχολογικό τους προφίλ, τους λόγους για τους οποίους επιθυμούν να συμμετάσχουν και τις γνώσεις που έχουν. Οποιοσδήποτε μπορεί να καταθέσει αίτηση αρκεί να έχει κάτι χρήσιμο να προσφέρει. Δικός μου στόχος ήταν, ακριβώς, να διευρύνω τον αριθμό των πιθανών υποψηφίων.
Συχνά στέλνουμε σε αποστολές φοιτητές νομικής ή πολιτικών επιστημών καθώς είναι εξαιρετικοί στα οργανωτικά. Χρειαζόμαστε επίσης όπως είναι φυσικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά εκείνο που μας λείπει είναι άτομα που ξέρουν να φτιάχνουν πράγματα…
Θα σταλούν και σε εμπόλεμες ζώνες;
Όχι. Δεν πρόκειται να σταλούν σε τέτοιες περιοχές καθώς ο κίνδυνος θα ήταν υπερβολικός για τους ίδιους και εκείνους που ήδη βρίσκονται εκεί.
Μιλάμε για τσουνάμι, σεισμούς, πλημμύρες…. Με το φαινόμενο του θερμοκηπίου τέτοιες φυσικές καταστροφές θα πολλαπλασιάζονται.
Επίσης, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αποστολή εντός της Ευρώπης.
Το πρόγραμμα προβλέπει στενή συνεργασία με ΜΚΟ, τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη μέλη…
Έχουμε ήδη στενή συνεργασία με τις ΜΚΟ. Στην αρχή φοβούνταν ότι θα είμαστε κάποιο είδος ανταγωνισμού, όμως στην πραγματικότητα οι αποστολές μας θα πραγματοποιούνται ακριβώς κατά παραγγελία των ΜΚΟ που συχνά δεν μπορούν να διαθέσουν αρκετό προσωπικό επί τόπου.
Ποιες είναι οι εντυπώσεις από τις πρώτες αποστολές;
Έχουμε πιλοτικά προγράμματα στο Σαχέλ, στο Πακιστάν και στην Κένια και οι εθελοντές μας γύρισαν ενθουσιασμένοι. Για τους νέους η συμμετοχή έχει τεράστια αξία για την απόκτηση εμπειρίας που θα τους φανεί χρήσιμη αργότερα ενώ για τους συνταξιούχους είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να ταξιδέψουν για να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες που έχουν ήδη συγκεντρώσει ως επαγγελματίες..